• content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img

Što je organska hrana?

 

Postoje različite definicije organske hrane, ali općenito govoreći organska hrana je ona koja se uzgaja bez uporabe kemijskih pesticida i gnojiva te ne sadrži sintetske hormone. Kako bi se hrana mogla nazvati organskom, mora sadržavati minimalno 95% organskih sastojaka.

 

 

 

Koje su prednosti organske hrane?

Ako ste ikad pripremili salatu od svježe domaće uzgojene rajčice, sigurno nikad niste zaboravili taj trenutak. Gotovo da možete osjetiti sunce! Ipak, prednosti organski uzgojene hrane idu puno dalje od samoga okusa. Ovdje možete naći samo neke od njih:

 

Zdravlje: Toksini iz poljoprivrednih kemijskih ostataka koji se nakupljaju u našem organizmu, mogu uzrokovati razne bolesti, poput raka. Hraneći se organski znatno se mogu smanjiti mogućnosti pojavljivanja nekih bolesti poput bolesti štitnjače, krvožilnog sustava i mnogih drugih bolesti. Voće i povrće iz ekološkog uzgoja može sadržavati čak i do 40% više antioksidansa, posebno važnih za liječenje i zaštitu od bolesti srca i raka, te vitamina i minerala poput cinka.

 

Društvene prednosti: Za radnike u organskom uzgoju to je i zdraviji način rada od konvencionalne proizvodnje jer nisu izloženi otrovnim kemikalijama.

 

Borba protiv globalnih klimatskih promjena: Iako i organski proizvedena hrana putuje od zemlje do stola, metode koje se koriste za rast i uzgoj organskih biljaka (uporaba biljaka zaštitnika, ručni rad umjesto strojnog, smanjena uporaba gnojiva te raznih pomagala koje koriste gorivo) smanjuju ugljični dioksid u atmosferi.

 

Zaštita okoline

Osim borbe protiv globalnog zatopljenja, postoje i mnogobrojne prednosti za okoliš kao što je poboljšana kvaliteta tla, zaštita šuma, zaštita od zagađenja vode i zraka, zaštita divljih životinja, ptica i kukaca u svom prirodnom staništu te očuvanje bio-različitosti.