• content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img

Sezonska hrana

 

Nekada su ljudi jeli isključivo hranu koja se mogla dobiti u određenoj sezoni, a onda su ljudima postale dostupne namirnice van svoje sezone dozrijevanja, tijekom cijele godine. Međutim, u zadnje vrijeme ponovno se vraćamo u starom smjeru. Ipak postoji jedna velika razlika - nekada ljudi nisu znali za drugo,  nisu poznavali hranu koja može uspijevati van svoje sezone, a danas nam tehnologija omogućava da jedemo jagode usred zime. Ipak, znanstvenici nas sve više upozoravaju na prednosti sezonskog povrća i voća.

 

Priroda ima svoj ciklus s razlogom. Hrana koja se može uzgajati zimi upravo je ona koja grije, dok hrana koja se uzgaja ljeti smatra se onom koja osvježava i hladi tijelo. Štoviše, mogli bismo si nanijeti više štete nego koristi jedemo li neadekvatnu hranu u odnosu na njezinu prirodnu sezonu. Preokrenemo li ovaj prirodni proces, nećemo dobivati onu korist koju nam je priroda namijenila. Smatra se da hrana koja je uzgojena u svojoj prirodnoj sezoni, tada ima i svoje najviše hranjive vrijednosti. U svakom je slučaju najvažnije jesti upravo svježu sezonsku hranu.

 

Svijet već ide u smjeru prehrane sezonskom hranom, a najpoznatiji svjetski kuhari sve je više uvode u svoje jelovnike. Danas je sve veći naglasak na okusu i hranjivih vrijednostima iz hrane.

 

Sezonska prehrana je i način ponovnog povezivanja s prirodom. Pomaže nam da budemo ljudsko biće nasuprot onome kojim upravljaju zvonca supermarketa.

 

Hranjive vrijednosti svježe ubranog povrća i voća jako su visoke, ali ako hranu ne pripremamo odmah, one s vremenom opadaju sve više što se hrana kasnije priprema i jede. Hranjive vrijednosti organski uzgojenih namirnica znatno su veće kad su uzgojene i ubrane u svojoj prirodnoj sezoni.

 

Jedan od najvažnijih razloga zašto biste se trebali maksimalno orijentirati na ishranu sezonskim namirnicama je upravo zato što su one bogate antioksidansima. Antioksidansi  se bore protiv slobodnih radikala.

 

Sezonsko voće i bobice mogu biti dio svakodnevne prehrane. Pomiješajte ih u smoothije ili napravite od njih svježe voćne sokove i uživajte u njihovim blagodatima.

 

Naši su preci jeli sezonsku hranu jer nisu imali izbora. Mi, s druge strane, kao informirani i obrazovani ljudi, možemo se pametno odlučiti za sezonsku hranu. Jesti zdravo je uistinu važno jer samo na takav način brinemo o svom organizmu. Jesti sezonsko i biti zdrav je uistinu postala mantra modernoga vremena.