• content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img

Cikla

Vrhunac sezone joj je od lipnja do studenog.

 

Blagotvorna djelovanja

Cikla sadržava jedinstvene pigmente – fitonutrijente koji mogu pružiti odličnu antioksidativnu zaštitu. Osobito obiluje folnom kiselinom, jednim od B vitamina važnim za zdravlje srca i nužnim za normlan rast tkiva.

 

Pohrana

Svježu ciklu najbolje je spremiti u hladnjak. Niža će temperatura usporiti frekvenciju disanja što će utjecati na očuvanje hranjivih tvari i svježine. Najbolje ju je pohraniti u plastičnoj vrećici iz koje je prethodno istisnut zrak.

 

Priprema

Najzdraviji način pripremanja cikle je zdravo kuhanje na pari. Cikla se može i peći. Cikla se prije jedenja obavezno treba oguliti. Može se i sirova, naribana, poslužiti kao salata, ali i kuhana ili pečena. Jako je ukusna u kombinaciji s usitnjenim ili protisnutim češnjakom.

Recepti

Sezona:

lipanj – studeni