• content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img

Cvjetača

Vrhunac sezone su hladni mjeseci.

 

Blagotvorna djelovanja

Cvjetača, kao i ostale kupusnjače, jedan je od najbogatijih izvora za zdravlje važnih sumpornih tvari koje povećavaju sposobnost jetre da proizvodi enzime koji neutraliziraju potencijalno otrovne tvari. Cvjetača podražava optimalno zdravlje. Kupusnjače sadržavaju tvari za koje se smatra da pomažu sprječavanju nastanka raka. Poboljšava zdravlje srca, te sadrži mangan koji neutralizira djelovanje slobodnih radikala i bjelančevine važne za izgradnju mišića i triptofan koji regulira san.

 

Pohrana

Cvjetaču čuvajte u hladnjaku. Niže temperatura usporit će brzinu disanja i tako sačuvati vitamine i svježinu. Najbolje je pohraniti je u plastičnoj vrećici iz koje je prethodno istisnut zrak. Nemojte je prati prije pohranjivanja jer će voda ubrzati proces kvarenja.

 

Priprema

Prije pripreme cvjetaču treba očistiti: baciti vanjske listove, izrezati na jednake komade, a jezgru možete baciti ako je tvrda.

Najzdraviji način pripreme cvjetače je zdravo pirjanje tek nekoliko minuta. Ako je kuhate i želite postići najbolji okus, preporučamo kuhanje al dente.

Sezona:

prosinac – ožujak