• content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img

Komorač

Blagotvorna djelovanja

Od minerala izvrstan je izvor kalija, dobar je izvor mangana, željeza, kalcija, a od vitamina izvrstan je izvor vitamina C, snažnog antioksidansa koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. U ukupnom sadržaju hranjivih tvari komorač sadrži flavonide koji imaju snažno antioksidativno djelovanje.

 

Komorač je izvrstan izvor kalija, koji pomaže kod snižavanja visokog tlaka, jednog od rizičnih faktora koji mogu utjecati na srčani ili moždani udar.

Komorač je dobar izvor vitamina C, koji je također snažan antioksidans i ima sposobnost neutralizacije štetnog djelovanja slobodnih radikala u organizmu.

Odličan je izvor dijetetskih vlakana koja pomažu u pravilnoj funkciji crijeva i na taj način sudjeluje u sprječavanju razvoja raka debelog crijeva. Vlaknaste tvari vežu na sebe otrovne i masne tvari u crijevima smanjujući razinu kolesterola i masnoće u krvi. Dijetetska vlakna održavaju zdravlje srca jer vežu žučne soli u debelom crijevu i izlučuju ih iz tijela. Hrana bogata dijetetskim vlaknima preporuča tijekom redukcijskih dijeta.

Komorač pojačava rad stanica, jača imunitet, zaustavlja razmnožavanje mikroorganizama, pospješuje izlučivanje mlijeka, utječe na živčani sustav i dobro raspoloženje, odstranjuje sluz kod kašlja i hunjavice, djeluje lagano smirujuće i opuštajuće. Zbog visokog sadržaja beta-karotena, može se preventivno koristiti i kao djelotvorno sredstvo protiv raka. Više od dva puta tjedno komorač ne bi smjele konzumirati osobe koje su sklone proljevu.

 

Pohrana

Komorač je najbolje čuvati u hladnjaku, u vrećici iz koje je prethodno istisnut zrak, ali najbolje je pripremiti ga što prije jer stajanjem gubi na aromi.

Osušene sjemenke komorača najbolje je čuvati u čvrsto zatvorenoj posudi na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Čuvanje u hladnjaku produžit će njihovu trajnost.

 

Priprema

Od komorača se može pripremiti njegov korijen, ali i nadzemni dio biljke, lišće, koje se može skidati tijekom cijeloga ljeta. Također se mogu prikupljati i sjemenke koromača, od kojih se radi eterično ulje, a od plodova se radi ljekoviti čaj za želudac i crijeva, koji uz to djeluje i lagano umirujuće, pa je idealan za djecu jer suzbija nadutost, smiruje grčeve želuca i crijeva i djeluje protiv vrenja.

Svi dijelovi mogu se pripremiti za jelo. Potrebno je odrezati stabljike, te očistiti vanjske listove lukovice. Zatim se može, u komadu ili prerezanog na dijelove, dalje pripremati. Jedan od najzdravijih načina je priprema na pari. 

Najviše koristi od pripreme komorača može se dobiti ako ga se pripremiti sirovog - svježi komorač može se začiniti maslinovim uljem i pripremiti kao osvježavajuća salata. Može biti dodatak kombinacijama salata od raznog povrća.

Sezona: