• content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img

Krastavci

Vrhunac dozrijevanja je od svibnja do rujna.

 

Blagotvorna djelovanja

Krastavac je poznat po svojem sastavu – sadrži silicijev dioksid, mineral koji je važna sastavnica kolagena. Sok od krastavaca često se koristi za poboljšanje tena i zdravlja kože. Primjenjuje se lokalno za razne vrste kožnih poremećaja, primjerice protiv naticanja podočnjaka i kao lijek protiv opeklina. Krastavac je dobar izvor kalija, magnezija i vlakana. Osim toga, dobar je izvor folne kiseline, B vitamina nužna za zdravlje srca. Podržava zdravu probavu zbog svojih prehrambenih vlakana. Krastavac obiluje i drugim za zdravlje korisnim hranjivim tvarima. Među njima su vitamin A i mangan, koji uništavaju slobodne radikale. Sadrži i triptofan koji regulira san.

 

Pohrana

Krastavce čuvajte u hladnjaku. Niže temperatura usporit će brzinu disanja i tako sačuvati vitamine i svježinu. Najbolje je pohraniti ih u plastičnoj vrećici iz koje je prethodno istisnut zrak. Nemojte ih prati prije pohranjivanja jer će voda ubrzati proces kvarenja.

 

Priprema

Prije rezanja krastavce operite pod hladnom tekućom vodom. Odrežite krajeve i bacite ih. Ako je ekološki uzgojen, možete jesti i koru. Krastavci su najzdraviji sirovi, a možete ih pripremiti kao salatu.

Sezona:

svibanj – rujan