• content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img

Kupus

Uspijeva tijekom cijele godine, ali vrhunac sezone mu je od jeseni do proljeća.

 

Blagotvorna djelovanja

Kupus, kao i ostale kupusnjače, jedan je od najbogatijih izvora za zdravlje važnih sumpornih tvari koje povećavaju sposobnost jetre da proizvodi enzime koji neutraliziraju potencijalno otrovne tvari. Kupus podražava optimalno zdravlje. Kupusnjače sadržavaju tvari za koje se smatra da pomažu sprječavanju nastanka raka. Poboljšava zdravlje srca, te sadrži mangan koji neutralizira djelovanje slobodnih radikala i bjelančevine važne za izgradnju mišića i triptofan koji regulira san. Kupus sadrži mnoge fitonutrijente, indol-3-karbinol (I3C) i sulforafan. Pokazalo se kako I3C poboljšava metabolizam estrogena i smanjuje učestalost raka dojke.

 

Pohrana

Kupus čuvajte u hladnjaku. Niža temperatura usporit će brzinu disanja i tako sačuvati vitamine i svježinu. Najbolje je pohraniti ga u plastičnoj vrećici iz koje je prethodno istisnut zrak. Nemojte ih  prati prije pohranjivanja jer će voda ubrzati proces kvarenja.

 

Priprema

Najzdraviji način pripremanja je zdravo pirjanje na pari, ali kelj se može još kuhati u vodi, ali treba paziti da se ne prekuha već da se pripremi al dente.

Sezona:

rujan – ožujak