• content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img

Mahune

Iako uspijevaju tijekom cijele godine, vrhunac sezone proteže se od ljeta do  jeseni.

 

Blagotvorna djelovanja

Mahune su izvanredan izvor vitamina K važnog za održavanje zdravlja kostiju. Vrlo su dobar izvor vitamina C i A, oksidansa koji smanjuju količinu slobodnih radikala u tijelu. Magnezij i kalij, koji se nalaze u mahunama, zajedno sudjeluju u regulaciji krvnog tlaka. Vrlo su dobar izvor željeza. Mahune obiluju i mnogim drugim hranjivim tvarima poput omega-3 masnih kiselina i kalija važnih za zdravlje srca.

 

Pohrana

Mahune će postati savitljive i izgubiti svoju svježinu ako se pravilno ne čuvaju. Pohranite ih u hladnjaku, najbolje u plastičnoj vrećici iz koje je prethodno istisnut zrak. Ne perite ih prije stavljanja u hladnjak jer će izlaganje vodi ubrzati proces kvarenja. 

 

Priprema

Najzdraviji način pripreme mahuna je zdravo kuhanje 5 minuta al dente. Iako su mahune žilave, vrlo je važno ne prekuhati ih.

Sezona:

lipanj – listopad