• content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img

Peršin

Uspijeva od proljeća do kasne jeseni.

 

 

Blagotvorna djelovanja

Koriste se svi dijelovi biljke – korijen i list. Korijen sadrži sluz i esencijalna ulja. Sjemenke peršina još su bogatije esencijalnim uljima. U listu su prisutne manje količine esencijalnih ulja, što bi malo tko rekao kada bi izravno zagrizao svježi list peršina. Vjerojatno vrlo malo ljudi zna da je list peršina, osim dobrog izvora vitamina A, iznimno bogat vitaminom C. Jedina je prepreka je da radi esencijalnih ulja i trpkosti ne možemo pojesti velike količine peršinovog lista, ali ova činjenica daje posebnu težinu onom dekorativnom listiću peršina u hrani i listu koji se dodaje u juhu pred kraj kuhanja. Listovi također svojom mrko zelenom bojom daju do znanja da su bogati klorofilom, koji ima antiseptička svojstva i može se koristiti za manje površinske ozljede i ubode. Klorofil je i dobar osvježivač daha, pa ako ste pojeli nešto više luka, možete malo prožvakati peršin kako bi prikrili njegove tragove. Od ostalih hranjivith tvari peršin je bogat izvor željeza, kalcija, kalija, te vitamina B (B1, B2, B3).

Peršin ima svojstva diuretika. Čisteći bubrege pomaže stimulirajući mokrenje. Peršin djeluje pozitivno i na probavu jer sprječava nadimanje i grčeve od plinova u crijevima. Dobar je za pluća, želudac, mjehur i jetru. Osim izbacivanja vode također potiče i izbacivanje viška sluzi iz organizma. Nekad se koristio i kao blagi ekspelijant protiv glista i drugih parazita te za poticanje mjesečnice. Ljekovito, peršin je stimulans koji potiče pokretanje tjelesnih mehanizama, razbija zatvor.

 

Pohrana

Isto kao i mrkvu najbolje ga je čuvati u hladnjaku, u plastičnoj vrećici iz koje je prethodno istisnut zrak.

 

Priprema

Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju.

Cijela se biljka može koristiti za jelo. Korijen peršina može se koristiti i pripremati isto kao i mrkva. Listovi se mogu dodavati juhama ili miješati s drugim lisnatim povrćem, a sasvim mlade listove sitno nasjeckane možete dodavati raznim salatama. Još bolje ih je prirediti same u varivu pomiješane sa malo krumpira jer imaju specifičan, intenzivan i vrlo osvježavajući okus.

Sezona:

travanj – studeni