• content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img

Rikula

Vrhunac sezone su mu zimski mjeseci, ali može uspijevati tijekom cijele godine.

 

 

Blagotvorna djelovanja

Osim obilja hranjivih tvari rikula sadrži i različite biološki aktivne sastojke – fitokemikalije, čija antioksidativna svojstva imaju pozitivan utjecaj na zdravlje smanjujući rizik obolijevanja od raznih bolesti.

Rikula sadrži velike količine beta-karotena, luteina i zeaksantina.

Beta-karoten – žuta do narančasto-crvena boja iz voća i povrća, koji se može pretvoriti u aktivan oblik vitamina A koji ima blagotvorno djelovanje na imunološki sustav. Poznato je kako se vitamin A povezuje sa zdravljem pluća. Beta-karoten blokira formiranje slobodnih radikala i tako direktno sprječava oštećenje stanične DNA strukture te djeluje kao jak antioksidans masti što znači da sprječava razvitak superoksida i peroksida.

Rikula sadrži i indole koji su učinkoviti u smislu redukcije rizika pojave hormonski ovisnog karcinoma kao što je karcinom dojke. Pozitvno utječu tako da inaktiviraju estrogen i inhibiraju rast transformiranih stanica. 

 

Pohrana

Rikula se najbolje čuva u hladnjaku. Niža temperatura usporit će brzinu disanja i tako sačuvati vitamine i svježinu. Najbolje je pohraniti je u plastičnoj vrećici iz koje je prethodno istisnut zrak. Nemojte je prati prije pohranjivanja jer će voda ubrzati proces kvarenja. Najbolje ju je pripremiti odmah jer stajanjem, čak i na hladnom, gubi velike količine vitamina C.

 

Priprema

Prije pripreme rikulu obavezno treba dobro oprati. Najzdravije je jesti je sirovu, a najjednostavnije je pripremiti na salatu, samostalno ili kao dodatak drugim miješanim salatama. Rikula je pomalo gorkastog okusa.

Rikula je jedan od osnovnih sastojaka mediteranske kuhinje i svih vrsta carpaccia (ribljih i mesnih). Odlično obogaćuje okus rižotima. Može se pripremati poput špinata ili blitve, s češnjakom i maslinovim uljem – na lešo. Zatim se može se kratko staviti na toplo maslinovo ulje i dalje koristiti kao preljev jelima od tjestenine, mesa ili ribe.

Sezona:

studeni – ožujak