• content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img

Špinat

Od rane jeseni do kasnog proljeća.

 

Blagotvorna djelovanja

Špinat je izvanredan izvor željeza i za razliku od mesa ima manje kalorija te je doslovno bez masnoće. Također je i izvor vitamina C i A koji su snažni antioksidansi te folne kiseline i vitamina B6. Izvor je i magnezija i kalija, dvaju minerala nužnih za održavanje ravnoteže krvnog tlaka. Poboljšava zdravlje srca, mozga i očiju.

 

Biokemijske značajke

Cvjetača obiluje goitrogenima i purinima, što kod osjetljivih osoba može izazvati tegobe. Purini proizvode mokraćnu kiselinu što je zdravo za organizam, ali osobe oboljele od gihta, koji imaju prekomjernu proizvodnju mokraćne kiseline u tijelu i koja se u kristalima taloži u zglobovima, trebaju paziti na količine špinata koje unose u tijelo.

 

Pohrana

Najbolje je staviti ga u plastičnu vrećicu i pohraniti u hladnjak.

 

Priprema

Prekuhan i konzerviran gubi mnogo od svojih hranjivih tvari.

Najzdraviji način pripreme je kratko kuhanje špinata u vodi al dente.

Sezona:

rujan – lipanj