• content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img

Zelena salata

Veći dio salata uspijeva tijekom cijele godine.

 

Blagotvorna djelovanja

Zbog izrazito velike koncentracije vode i niskog udjela prehrambenih vrijednosti, zelena salata se prilično podcjenjuje iako je vrlo hranjiva. Prehrambeno je vrlo vrijedan doprinos najzdravijem načinu prehrane usmjerenom na tjelesnu masu. Odličan je izvor vitamina A pa poboljšava zdravlje očiju. Zelena salata izvor je kroma, minerala nužnoga za regulaciju šećera u krvi. Poboljšava i zdravlje srca te blagotvorno djeluje na razinu kolesterola i ima antioksidativni status.

 

Pohrana

Zelena salata najbolje se čuva u hladnjaku. Niža temperatura usporit će brzinu disanja i tako sačuvati vitamine i svježinu. Najbolje je pohraniti je u plastičnoj vrećici iz koje je prethodno istisnut zrak. Nemojte je prati prije pohranjivanja jer će voda ubrzati proces kvarenja.

 

Priprema

Prije pripreme, salatu treba dobro oprati. Služi se samostalno, začinjena ili nezačinjena, ili u kombinaciji s drugim povrćem za miješane salate.

Sezona:

listopad – lipanj