• content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img

Lubenica

Ljetni mjeseci su pravo vrijeme za lubenicu.

 

Blagotvorna djelovanja

Lubenica je bogat izvor hranjvih tvari koje štite srce, poput vitamina C i vitamina A. Istraživanja su pokazala da visoka razina tih vitamina smanjuje rizik od bolesti srca. Pruža vrlo snažnu antioksidativnu zaštitu protiv slobodnih radikala. Poput mnog vrsta voća, lubenice su idelane za ljude koji žele izgubiti na tjelesnoj masi jer sadržava puno hranjivih tvaru na malu masu. Lubenica je također koncentrirani izvor vitamia B1 koji proizvodi energijiu.

 

Pohrana

Lubenicu je najbolje čuvati u hladnjaku jer na sobnoj temepretauri i dalje diše. Niže temperatura usporit će brzinu disanja i tako sačuvati vitamine i svježinu. Ali često hladnjak nije dovoljno velik za lubenice. Lubenica se tada može čuvati i na sobnoj temperaturi, ali prikladnije je hladno, tamno i suho mjesto. Ako se otvori i prereže, onda ostatak treba narezati na manje komade i staviti u hladnjak.

 

Priprema

Lubenica je spremna za jelo ako ima žutu ili kremasto-žutu «potrbušnicu» i daje dubok, topao zvuk kad se lagano udari. Prije jela potrebno ju je dobro oprati kako bi se uklonili ostatci zemlje i bakterija. Lubenica sadržava najviše hranjivih tvari ako se jede svježa.

Sezona:

kolovoz – listopad