• content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img

Šljiva

Sezona šljiva je jesen.

 

Blagotvorna djelovanja

Šljive obiluju antioksidansima. Šljive su idealna namirnica za održavanje tjelesne težine jer obiluju hranjivim tvarima, a imaju jako nisku kalorijsku vrijednost. Pružaju snažnu antioksidativnu zaštitu, poboljšavaju zdravlje srca i vid.

 

Pohrana

Šljive je najbolje čuvati u hladnjaku jer na sobnoj temperaturi i dalje dišu. Niža temperatura usporit će brzinu disanja i tako sačuvati vitamine i svježinu. Ipak, tako djelomično gubi svoj okus. Prije serviranja najbolje ih je ostavito neko vrijeme da postignu sobnu temperaturu jer su onda najukusnije.

Suhe šljive mogu ostati svježe i nekoliko mjeseci nakon sušenja ako se pravilno čuvaju na suhom, tamnom i hladnom mjestu.

 

Priprema

Tamne šljive koje popuštaju na slab pritisak dobre su za jelo. One tvrđe mogu sazrijeti na sobnoj temperaturi. Šljive su najzdravije svježe, ali se mogu i peći kao sastojak desertima.

Sezona:

rujan