• content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img

Jari grah

Sezona dozrijevanja je sredinom ljeta, ali dostupan je tijekom cijele godine.

 

Biokemijske značajke

Kasnije se zamijetilo i ustvrdilo kako konzumiranjem jarog graha dolazi do snižavanja razine šećera u krvi. Dakle, navedeni grah ima svojstvo inzulina. Također je potvrđeno kako pretjerano unošenje jarog graha u organizam može dovesti do neugodnog kočenja mišića i stanovitih neuroloških problema.

 

Pohrana

Sušeni crni grah najbolje je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom, tamnom i suhom mjestu gdje će se održati i do 12 mjeseci.

 

Priprema

Prije pripreme jari grah je dobro namočiti u vodi 8 sati  prije kuhanja ili ostaviti preko noći. Kad pripremate grah, nemojte dodati sol dok se kuha jer grah otvrdne već je dodajte kad se grah već skuhao. Jari grah se tradicionalno na području Dalmacije kuha s drugim sjemenom iz skupine mahunarki ili se priprema kao varivo uz dodatak riže ili tjestenine.

Jari grah može se pripremiti kao sastavni dio variva, ali i pripremiti na salatu.

Recepti

Sezona:

siječanj – prosinac