• content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img
  • content_img

Juha od luka

Sastojci:

6 glavica luka, narezanih na tanke rezance
maslinovo ulje
pola žličice šećera
2 češnja češnjaka
1,5 l pilećeg ili junećeg temeljca
1/2 šalice suhog bijelog vina
1 lovorov list
majčina dušica
sol
papar
4 kriške tostiranog kruha, narezane na sitne kockice
parmezan, naribani

Način pripreme:

Na laganoj vatri pirjajte luk na maslinovom ulju desetak minuta dok ne postane mekan i zlatne boje. Malo ga posolite da pusti svoj prirodni sok. Zatim dodajte šećer da se luk lagano karamelizira.
Dodajte češnjak i pirjajte još samo jednu minutu. Najprije dodajte bijelo vino i pustite da kratko proključa i alkohol ispari. Zatim dodajte temeljac, lovorov list i majčinu dušicu. Poklopite lonac i kuhajte na laganoj vatri četrdesetak minuta dok se svi ukusi ne sjedine. Probajte juhu i po potrebi dodajte soli i malo papra. Izvadite lovorov list iz juhe i bacite ga.
Juhu poslužite vruću tako da joj najprije dodate kockice tostiranog kruha, a zatim bogato pospete naribanim parmezanom.

Vrijeme pripreme

50 minuta